Nieuws

Transition Twenties

De Volkskrant van 28 december heeft als bijlage de Transition Twenties. Ontwikkelingen op een aantal gebieden worden vergeleken met de jaren 20 van de vorige eeuw. Toine Pieters neemt de geneesmiddelen voor zijn rekening.

"Van massamedicijn naar maatwerk" staat er boven het artikel, maar maatwerk is niet uniek voor deze tijd. Toine noemt Hippocrates als de eerste met het concept van personalized medicine getuige zijn uitspraak: "Het is veel belangrijker te weten welke persoon de ziekte heeft dan welke ziekte de persoon heeft".

Via de penicilline (Fleming, 1928) komen we bij het toenemende maatwerk zoals dat vooral in de oncologie al is gerealiseerd. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Niet altijd is het middel werkzaam en de verwachting is dat dit maatwerk nog toeneemt zodat met meer zekerheid kan worden voorspeld of het middel gaat werken (stamcellen, DNA paspoort).

Toch verwacht Toine niet dat de "massamedicijnen" zullen verdwijnen vanwege aanpak van bijvoorbeeld hoge bloeddruk en diabetes, waarvoor steeds lagere grenswaarden worden bepaald.

Zie voor het artikel: www.volkskrant.nl/es-b468709b

Aanmelden nieuwsbrief

Doneren?

Donatieformulier