Nieuws

Master Scriptie Annemarijn Douwes

Visiting Pharmacies: An Exploratory Study of Apothecary Shops as Public Spaces in Amsterdam c. 1600-1850. Dit is de titel van de master scriptie die Annemarie Douwes schreef en waarbij de publieke en sociale functie van Amsterdamse apotheken is onderzocht.

Apotheken hebben een belangrijke rol gespeeld bij de introductie van genotmiddelen als koffie thee tabak opium en cocaïne. Diverse studies van apotheken in Europese steden hebben laten zien dat het niet alleen de distributie van deze middelen was maar dat deze middelen ook in de apotheek werden gebruikt. Annemarijn Douwes heeft dit onderzocht voor Amsterdam en is tot de conclusie gekomen dat dit niet voor Amsterdam heeft gegolden: apotheken hadden hier niet de sociale functie zoals in andere Europese steden.   
De inventarisatie heeft nieuwe inzichten gebracht wat betreft geografische spreiding, het zakenmodel en de cliëntèle.
Zie op de website van "Intoxicating Spaces" het blog van Annemarijn
https://www.intoxicatingspaces.org/2020/03/06/intoxicating-pharmacies-apothecary-shops-and-new-intoxicants-in-amsterdam-1600-1850/#more-2690

De master scriptie is te vinden op
https://dspace.library.uu.nl/handle/1874/393401

 

Aanmelden nieuwsbrief

Doneren?

Donatieformulier