Nieuws

Aankoop deel collectie OPG

De collectie farmaceutica van (voormalig) groothandel OPG kwam in december 2021 onder de hamer bij de Eland. Een deel van deze collectie haalde niet de bodemprijs en bleef onverkocht. Hieronder een aantal Delfts blauwe potten, die we voor een schappelijke prijs konden veiligstellen.

Korte historie collectie OPG.
Als van oorsprong coöperatieve vereniging bezat de OPG destijds een indrukwekkende collectie farmaceutisch antiek. De kern daarvan bestond uit de collectie Wittop Koning die de OPG op een veiling van Christies in 2006 verwierf. Een andere grote collectie was die van, van Oppenraaij.
In 1992 was OPG naar de beurs gegaan. Er vindt een snelle groei plaats. De OPG groep wordt uiteindelijk omgevormd tot Mediq.
Als Mediq in 2016 haar apotheken verkoopt aan BENU vervalt de connectie met de farmacie. Het pand waar de collectie stond opgeslagen wordt aan de FNV overgedaan. De collectie wordt niet mee verkocht aan BENU, en in zeecontainers opgeslagen.
Sinds meer dan drie jaar probeerden wij de collectie uit de containers te redden.
Begin vorig jaar wisten we het zover te krijgen dat een deel van de collectie uit de containers is gehaald en aan ons wordt getoond. Wij zorgden voor documentatie van de collectie, maar constateren dat de topstukken zijn verdwenen. Om de boel veilig te stellen doen we nog een bod op de inhoud van de containers. Daarna vernemen we niets meer totdat wij via het vriendencircuit getipt worden dat de collectie bij veilinghuis de Eland wordt aangeboden. Via een tip uit het circuit vernemen wij dat een deel van de collectie niet verkocht is, en aan opkopers zal worden aangeboden. Uiteindelijk wisten wij 15 Delftsblauwe apothekerspotten tegen de opkopersprijs in veiligheid te brengen.

De OPG collectie in containers

Aanmelden nieuwsbrief

Doneren?

Donatieformulier