Nieuws

Annette Bierman 11 augustus 1944 - 6 februari 2023

Op maandag 6 februari 2023 is dr Annette Bierman overleden. Voor de geschiedschrijving van de Nederlandse farmacie, voor de Stichting Farmaceutisch Erfgoed en het Trefpunt Medische Geschiedenis een groot verlies

Ieder die maar iets weet van de geschiedenis van de farmacie kent Annette Bierman, zo niet persoonlijk dan wel door haar werk, bestuurlijk en haar publicaties. Haar bekendste werk is haar proefschrift uit 1988, nog altijd het standaardwerk voor de geschiedenis van de Nederlandse farmacie in de 19de eeuw (Van artsenijmengkunde naar artsenijbereidkunde).
De KNMP erepenning kreeg ze in 2012 uit handen van toenmalig voorzitter Jan Smits, vanwege haar 21 jaar lidmaatschap van de commissie geschiedenis van de farmacie waarvan 15 jaar als voorzitter. Zie foto onder. In die tijd was ze de "motor" achter de Farmaceutisch Historische Dagen, auteur van de Farmaceutische Reisgids, de Biografische Index van apothekers (met Wittop Koning en  Van Lieburg), de catalogus van de Historische Bibliotheek, en de historie van Rathkamp (een apotheek keten in Indië). Na 2012 verscheen nog van Gildekast tot schoenendoos (met Van  Ham) en droeg ze bij aan het monumentale werk van het Rijksmuseum, de "Amsterdamse kast".
Daarnaast was ze ook vele jaren lid van het bestuur van de Kring Geschiedenis voor de Pharmacie in de Benelux, waaronder ook een aantal jaren als voorzitter.

 

In 2006 werkte ze mee aan de oprichting van het Nationaal Farmaceutisch Museum in Gouda. Na 5 jaar moest dit museum sluiten en is verder gegaan als een virtueel museum. Het pronkstuk van de collectie was de Kralingse apotheek die mede door haar toedoen eigendom was geworden van de KNMP. De opslag van deze apotheek in kratten was voor haar aanleiding om een loods te kopen "op" Urk, Foksdiep 6, naast die van Mart van Lieburg. Inmiddels is deze loods overgenomen door de KNMP. Uiteindelijk zou dit uitgroeien tot een complex van nu 5 loodsen, allemaal onderling verbonden, het Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland.

Tot het laatst bleef ze in haar Smart, waarin ze uiteindelijk zou overlijden, vanuit Rotterdam naar Urk komen. "De Smart  kent de weg", wanneer wij wel eens bezorgd vroegen of dat nog wel ging. Want vooral na het overlijden van Harm Beukers, haar "maatje" zoals ze zei, zagen we dat het met haar minder goed ging.

Bij haar promotie was dr. Wittop Koning referent. Hij speelde een heel belangrijke rol bij de totstandkoming van het proefschrift en zij heeft altijd veel contact met hem gehouden. Bij zijn overlijden in 2002 schreef ze in het Pharmaceutisch Weekblad een in memoriam, dat zo eindigde:
Voor ons blijft de herinnering aan een bijzonder mens, aan een enthousiast en bevlogen farmacie-historicus, altijd bereid om anderen van zijn kennis te laten profiteren. Moge hij rusten in vrede.
Mutatis mutandis geldt dit ook voor Annette Bierman.

In het radioprogramma Wat blijft, over personen die overleden zijn, heeft Wim Rakhorst een mooie bijdrage over Annette Bierman geleverd. Zijn tekst is uitgezonden in de aflevering van maandag 6 maart. Beluister de link in zijn mail vanaf 1:57:15, ongeveer anderhalve minuut lang.

https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/wat-blijft-live/daafb133-db74-41cb-9d1f-136e32c71d24/2023-03-06-wat-blijft

 

Tijdens het KNMP voorjaarscongres op 14 maart 2023 stond voorzitter Aris Prins in zijn openingsspeech stil bij het overlijden van Annette Bierman met de volgende woorden:

"Bestuurlijk actief binnen onze vereniging was ook Annette Bierman, van wie we onlangs helaas afscheid hebben moeten nemen. Ik wil daar nu namens het bestuur van de KNMP ook bij stilstaan. Annette kreeg in 2012 de erepenning van de KNMP, vanwege haar 21 jaar lidmaatschap van de commissie geschiedenis van de farmacie, waarvan 15 jaar als voorzitter. Zij was onder meer de motor achter het Nationaal Farmaceutisch Museum op Urk. Ik heb de foto’s gezien van haar eigen verzameling thuis en ik kan u melden dat dit ook veel museum-waardig materiaal betreft. Annette heeft de KNMP meer dan netjes achtergelaten en daar zijn we haar bijzonder dankbaar voor."

Aanmelden nieuwsbrief

Doneren?

Donatieformulier