Nieuws

Podcast de pijngrens

De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie heeft een podcastserie gestart met als titel "De Pijngrens".

Het gebruik van zware pijnstillers, opioïden neemt in Nederland toe. De Nederlandse Vereniging voor Anesthesie heeft daarom gemeend dat het de hoogste tijd is dat een heldere uitleg over de risico's en het gebruik van deze middelen wordt gegeven. Wat zijn nu precies de gezondheidsrisico's?  Hoe kun je verschillende soorten pijn behandelen? Wanneer werken opioïden wel en niet? Is het gebruik in Nederland net zo problematisch als in de Verenigde Staten? Dit en meer vragen worden in de podcastserie De Pijngrens beantwoord.

Het is de bedoeling dat de serie uiteindelijk zal bestaan uit 6 afleveringen waarvan er nu (23 februari 2023) 2 zijn verschenen. De eerste is getiteld Een pilletje voor de pijn, de tweede Er was eens een plant.
Deze laatste is gewijd aan opium, het hieruit geïsoleerde morfine en hieraan gerelateerde stoffen als heroïne. Ook komt de opioïdencrisis aan de orde.
 Met een bijdrage van prof. Toine Pieters.
Zie de podcast apps, of bijvoorbeeld https://www.online-radio.nl/podcast/de-pijngrens

Deze podcast serie komt als een mooie aanvulling op de tentoonstelling in het virtuele Nationaal Farmaceutisch Museum, onderdeel van de Stichting Farmaceutisch Erfgoed, zie: 
https://www.nationaalfarmaceutischmuseum.nl/exposities/het-spoor-van-de-papaver

Aanmelden nieuwsbrief

Doneren?

Donatieformulier