Nieuws

René Maassen over penicilline

Omroep Flevoland is een serie gestart over het Trefpunt Medische Geschiedenis (Urk) waarbij om de 2 weken een vrijwilliger aan de hand van een voorwerp wordt geïnterviewd. Nadat Mart van Lieburg deze serie is gestart was het 5 september de beurt aan René Maassen om over de ontdekking van penicilline en de start daarvan in Nederland te vertellen.

Het gaat om een radioprogramma dat ook te volgen is op video, zie Omroep Flevoland, uitzending gemist:
https://www.omroepflevoland.nl/gemist/radio/347840/de-geschiedenis-van-penicilline?id=347840

Tijdens de uitzending kwamen aan de orde de ontdekking van penicilline, de ontwikkeling in de oorlog met name door samenwerking van de VS, Canada en de UK, maar toch ook de, voor de Duitsers geheim gehouden, ontwikkeling in Nederland. Na ca 1949 was de productie zo ver ontwikkeld dat penicilline vanuit Nederland kon worden geëxporteerd en ontwikkelde Nederland zich tot de grootste producent. Waarna zoals met zoveel geneesmiddelen de productie naar China en |ndia is gegaan.
Ook het gebruik van penicilline en het gevaar van resistentie kwam aan de orde,

Het voorwerp dat René had meegenomen was een ampul penicilline van oktober 1945 van de Nederlandse Gist- en Spiritus Fabriek (NGSF), het latere Gist-Brocades. Deze ampul komt uit dezelfde serie als de ampullen op een foto uit de tentoonstelling " De erfenis van Fleming" van het Nationaal Farmaceutisch Museum, zie (bij "verkennen")
https://www.nationaalfarmaceutischmuseum.nl/exposities/erfenis-van-fleming

Op 23 augustus was Mart van Lieburg de eerste in de rij. Hij vertelde over de ontstaansgeschiedenis van het Trefpunt, en hij had een artikel uit de oorlog meegenomen over penicilline. Het interview met René was dus in zekere zin een vervolg hierop. Zie het interview met Mart
https://www.omroepflevoland.nl/gemist/radio/346055/urk-heeft-het-trefpunt-medische-geschiedenis?id=346055

Aanmelden nieuwsbrief

Doneren?

Donatieformulier