Nieuws

Voorzitter SFE over geneesmiddeltekorten

Een artikel in de Volkskrant van 13 maart 2024 over acute geneesmiddeltekorten raadpleegt voorzitter Toine Pieters van SFE over de voorgeschiedenis ervan.

Geneesmiddeltekorten zag Toine Pieters, hoogleraar geschiedenis van de farmacie aan de Universiteit Utrecht, al van mijlenver aankomen, zo schrijft de Volkskrant. In de jaren negentig en begin van deze eeuw vond er ‘een paradigmashift’ plaats in de farmaceutische wereld. Nagenoeg alle productie verhuisde van het Westen naar vooral China en India. Toen overheden erachter kwamen dat daardoor de productie van generieke medicijnen goedkoper werd, begonnen zij eind jaren nul keiharde onderhandelingen met de generieke producenten. Gevolg: een gigantische prijsval van wel 80 procent.

Pieters: ‘Sindsdien zijn er overal ter wereld tekorten. In de farmaceutische wereld hebben producenten, groothandels, verzekeraars en voorschrijvers op alle mogelijke manieren met elkaar te maken. Je kunt niet op één punt ingrijpen en dan denken dat de rest van het bouwsel stabiel blijft. Dat bestaat gewoon niet’.

Wat er gebeurde, zegt Pieters, is dat de prijzen sneller daalden dan de kostprijs kon bijhouden. Er volgde een ‘shake out’, fabrikanten gingen over de kop, alleen de ‘supergoedkope producenten’ bleven over, veel groothandels en voorraden verdwenen. ‘We hebben met dollartekens in onze ogen het systeem gewoon dolgedraaid en ik snap niet dat de beleidsmakers dat twintig jaar geleden niet hebben voorzien’.

Nederland heeft daarbij nog eens het nadeel dat inkopers hier Europees gezien zo’n beetje de laagste prijzen bieden. Pieters: ‘Producenten verkopen hun waar aan de hoogste bieder. En ook al verhogen wij onze prijzen, dan duurt het nog wel even voordat je van rang 25 naar rang 10 opschuift, want wij hebben de reputatie voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten’.

Aanmelden nieuwsbrief

Doneren?

Donatieformulier