Nieuws

Apothekers in Dokkum

Dokkum kent een lange geschiedenis. Dat hier niet alleen Bonifatius is vermoord blijkt wel uit het boek Apothekers in Dokkum. Liefst 78 passeren in een fraai geïllustreerd boek de revue. Een boek waar ook de Stichting Farmaceutisch Erfgoed een bijdrage aan heeft geleverd.

Toen Lisette Meindersma een artikel had geschreven over een Dokkumer apotheker kreeg ze zoveel interessant materiaal over de farmacie en apothekers in Dokkum dat dit, met hulp van Piet de Haan, geleid heeft tot  een boek  over alle apothekers die in Dokkum hebben gewerkt (en nu nog werken). En zij hebben niet alleen leven en werk van de apothekers beschreven, maar ook aandacht gegeven aan de (algemene) ontwikkeling van de farmacie en meer algemeen de medische beroepen.
De Stichting Farmaceutisch Erfgoed heeft beeldmateriaal ter beschikking gesteld, Peter van den Hooff heeft adviezen gegeven over de farmacie-historie en Wim Rakhorst heeft geadviseerd bij de beschrijving van enkele historische voorwerpen. 
Op vrijdag 24 mei was de druk bezochte boekpresentatie in het Dokkumer museum. Daar kreeg de Stichting Farmaceutisch Erfgoed 2 exemplaren, plus een gift van de apotheek die deze uitgave heeft gesponsord (Service apotheek Dokkum, apothekers Peter Horsthuis en Reinette Stenekes-Stol).

Omroep Noord-Oost Friesland heeft aandacht besteed aan deze uitgave, zie  https://www.rtvnof.nl/video-boek-brengt-apothekersgeschiedenis-van-dokkum-tot-leven/659996/

Wie Dokkum bezoekt moet zeker ook het Dokkumer museum niet vergeten, daar staat een fraai groot poppenhuis, de apotheek van Dokkum uit ca 1930, zie  https://www.museum.nl/nl/museum-dokkum/pronkstuk/poppenhuis

Dit poppenhuis ontbreekt natuurlijk niet in het boek.
Het boek is te bestellen bij Historia Doccumensis, https://www.historia-doccumensis.nl/apothekers-in-dokkum/

 

Aanmelden nieuwsbrief

Doneren?

Donatieformulier