Publicaties

The battle between David and Goliath

prof. dr. Toine Pieters
Pagina's
20

De AIHP, American Institute of the History of Pharmacy geeft een tijdschrift uit dat onlangs van naam is veranderd. Het heet nu History of Pharmacy and Pharmaceuticals.
In het eerste nummer onder deze naam is een artikel verschenen van Toine Pieters, The battle between David and Goliath. Drug Making and the Dutch Pharmacist versus the International Pharmaceutical Industry, 1865-2020.
De jaargangen worden doorgeteld, dit artikel is dan in nummer 1 van de 63ste jaargang.
Lang was het aandeel van de eigen bereidingen in de apotheek, zeker vergeleken met andere landen, hoog maar vanaf de jaren 60 veranderde dit sterk, onder andere onder de invloed van GMP. 
Er zijn tekenen die wijzen op een kentering, mede veroorzaakt door de soms exorbitante prijzen die worden gerekend door de internationale farmaceutische industrie. Toine Pieters schetst deze ontwikkelingen, met een ruime selectie aan recente schermutselingen in Nederland, tussen eigen bereidende apothekers en de industrie. 
Een samenvatting is op het net te vinden: https://www.jstor.org/stable/48629362
Wie geïnteresseerd is in het hele artikel kan zich melden bij info@stichtingfarmaceutischerfgoed.

In hetzelfde nummer een interview met Toine Pieters afgenomen door Rafaela Zorzanelli. Hier komt uitgebreid aan de orde de invloeden van de anthropologie en sociologie die hij na zijn apothekersexamen heeft ondergaan. Een bekend onderwerp bij Toine, de levenscyclus van het geneesmiddel, komt ook uitgebreid aan de orde. Het hele interview is hier te vinden.
https://www.uu.nl/sites/default/files/interview%20History%20of%20Pharmacy%20and%20Pharmaceuticals%20with%20Toine%20Pieters.pdf

 

Aanmelden nieuwsbrief

Doneren?

Donatieformulier